7 Veilige alternatieven voor jouw bankrekening

Zoals bekend krijg je nog heel weinig rente over spaargeld. En voorlopig blijft dat ook wel zo. Beleggen leidt ook lang niet altijd tot een hogere opbrengst. Toch zijn er wel degelijk manieren om meer rente over je geld te verdienen. Ik noem er 7.

1)    Vooruitbetalen Ziektekostenverzekering. Vaak krijg je korting van bijvoorbeeld 3% als je een heel jaar premie vooruitbetaalt. Een half jaar kan ook. Dat is veel meer dan de ruim 1% rente van een bankrekening. Extra korting: Via vakbonden/ grotere werkgevers/ andere organisaties krijg je 5 of 10 % korting op je ziektekostenverzekering. Vaak heet dit collectiviteitskorting en de voorwaarden staan op de website van de ziektekostenverzekering.

2)    Vooruitbetalen van andere verzekeringen. Vraag aan de aanbieder hoeveel korting ze willen geven als je in 1 x vooruitbetaalt en dat je alleen vooruitbetaalt als dat geld scheelt. Ze willen vast wel korting geven omdat zij minder administratieve kosten maken en hun geld eerder hebben.

3)    Aflossen van hypotheek. Waarom? De hypotheekrente die je betaalt is vaak hoger dan de rente die je ontvangt op een bankrekening. (ook na het belastingvoordeel) Let op: geld wat eenmaal is afgelost kun niet meer opnieuw lenen tegen dezelfde voorwaarden. In bijna alle gevallen kan (extra) aflossen zonder boete. Per  telefoon of e-mail kan de hypotheekverstrekker je vertellen wat jouw mogelijkheden zijn en zonder advieskosten.

4)    Aflossen van andere leningen. Rood staan en creditcardschulden zijn erg dure vormen van geld lenen. Met een debetcard kun je ook (online) betalen.

5)    Isoleren van een eigen woning levert meestal veel meer op dan de rente die op een spaarrekening krijgt. Het is vooral zinvol als je ook nog jaren in deze woning blijft wonen. Soms is er subsidie van de overheid mogelijk.

6)    Het plaatsen van zonnepanelen. Hier heb ik zelf nog geen ervaring mee opgedaan.

7)    Fiscaal voordeel behalen. Als je als alleenstaande meer dan 21.000 euro aan bezittingen als spaargeld/ beleggingen hebt (box 3 van inkomstenbelastingen) of 42.000 als je een fiscale partner hebt (meestal getrouwde/ samenwonende partners) betaal je hierover inkomstenbelasting. Door zoveel mogelijk bedragen te betalen voor 31 december wordt het saldo op de bankrekening lager en betaal je dus minder belasting hierover.  Dat kan bijvoorbeeld via de punten hierboven.

Aanvullend: Geld op een bank/spaarrekening is niet meer van jou/u. Je hebt voor dit bedrag alleen een vordering op de bank. Rente is vergoeding voor het risico op deze vordering. In eerdere nieuwsbrieven schreef ik dat het spaargeld niet meer zo veilig is op een bank als het generaties was. Dat is een extra reden om te kijken welke van deze punten voor jou haalbaar zijn. Succes.  Morgen  kun zelf luisteren naar experts als Willem Middelkoop die je vertellen wat banken en overheden voor jou verborgen willen houden in Nieuwegein.

Enig spaargeld blijft wel nodig om onverwachte uitgaven op te vangen. Heb je weinig geld? Lees dan: 6 stappen om 1.000 euro te gaan verdienen. Succes.

Gerelateerde berichten:

 1. Valkuilen bij een veilige spaarrekening
 2. Uitnodiging voor jou volgende week
 3. Wat zijn de gevolgen hiervan voor jou?
 4. Valkuilen collectieve inkoop/ Bescherming van jouw koopkracht
 5. Jouw echte koopkrachtverlies/ Waarom is de dollar niet gevallen?

One Thought on “7 Veilige alternatieven voor jouw bankrekening

 1. kv on 25/05/2014 at 06:01 said:

  Bedankt. Goede tips. Enkele heb ik al toegepast. En zeker als je extra spaargeld hebt is het zeker toepasbaar.
  En rood staan etc doe ik eigenlijk zelden. Zeker omdat ze zo duur zijn en je ook nog een schuld hebt. Beter is het om wat extra spaargeld op je betaalrek te zetten.
  En zonnepanelen heb ik reeds een kleine twee jaar en ik moet zeggen het werkt goed. Ik krijg jaarlijks geld terug en ik bespaar maandelijks fors op de voorschoten.
  En nu met de mogelijke 21% btw teruggave en de 6% arbeidsloon (ipv 21%) zijn de panelen nog goedkoper geworden. De zonnepanelen hebben weinig onderhoud en het is een relatief kleine investering (in vergelijking met je onderhoud van je huis)
  En de terugverdien tijd is bij mij max. 10 jaar en als dit jaar de zonnepanelen goedkoper zijn en meer capaciteit hebben. Dan kan dat nog sneller gaan. En de extra voordeel is dat de panelen wel 25 jaar meekunnen gaan en voor de omvormer 10 jaar. Maar meestal zijn de materialen en/of winkel nog extra verzekert en heb je dus extra garantie.
  Dus zeker de moeite waard om te kijken naar zonnepanelen of andere duurzame optie.

  Dus voordit jaar zit ik te bekijken wat beter is, verder investeren in mijn huis of aflossen of andere dingen doen….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation