De valutaoorlog is definitief een feit. Hoe nu verder?

 De valutaoorlog is definitief een feit

Japan heeft voor miljarden euro’s geld bijgedrukt en hiervan maandelijks € 59 miljard aan staatsleningen opkopen. Het geld daarvoor wordt gecreëerd door de Centrale Bank zonder dekking van goud of goederen. Doel is meer inflatie in Japan en een daling in wisselkoers. De Japanse yen daalt nu inderdaad snel ten opzichte van $ en €. Export door Japan wordt dus nu goedkoper.  Daarvoor steeg de Yen juist omdat er veel Euro’s en dollars extra zijn bijgedrukt.

Maar dit is pas het begin. Binnen 2 jaar zal er 270,000 miljard Yen in omloop zijn, waar dat nu ‘maar’ 137,000 miljard is. Bedragen waar ik me niet zo veel bij kan voorstellen. En veel hoger dan wat in de VS en Europa extra aan geld is bijgedrukt. En daar zullen andere landen als bijvoorbeeld Korea ook weer op reageren.

Dit zijn de gevolgen voor jou

Jouw geld en bezit wordt minder waard. Mensen die geld bezitten via een bankrekening, obligaties of (toekomstig) pensioen worden feitelijk bestolen van koopkracht. Bijna iedereen dus. En nog legaal ook. En steeds met meer dan officiële cijfers van inflatie aangeven.

Waarom gaat het drukken van extra geld altijd door? (ondanks wat anderen in media zeggen)

Regeringen in Europa, VS en Japan zijn (te) veel verplichtingen aangegaan. Daardoor kan de groei in overheidsuitgaven nauwelijks nog worden gestopt. Want het zijn voor een groot deel ook rente, pensioenen en uitkeringen van eigen burgers. De stijgende overheidsuitgaven kunnen dat alleen via bijdrukken nog worden betaald. Het alternatief is zeer harde bezuinigingen. Waar burgers tegen zijn. Of stoppen met het betalen van rente op staatsobligaties. En dan wil niemand meer obligaties kopen.

Zo kun je voor jou de gevolgen beperken

Fysiek Goud heeft meer dan 3.500 jaar waarde als ruil- en betaalmiddel. Sinds 1971 en enkele korte periode daarvoor kenden we een systeem van Fiat geld. De laatste maanden is de goudprijs gedaald ondanks een stijgende vraag en oplopende levertijden in bijvoorbeeld China. Belanghebbende medewerkers van banken voorspellen in de media een verder daling van de goudprijs. Maar dat deden ze wel vaker. Of is dit juist het gouden moment voor aankoop? Ikzelf denk het laatste.

Andere maatregelen die je kunt nemen

Het verlagen van je vaste lasten als bijvoorbeeld hypotheek en energie. Dan ben je minder kwetsbaar bij daling van inkomen. Bij een eigen woning kun je denken aan meer isolatie en zonnepanelen. Bij zonnepanelen lees ik soms terugverdientijden van minder dan 10 jaar. Dat is echt te mooi om waar te zijn. Naar mijn idee vaak worden dan kosten als rente en installatie vergeten. Het is milieuvriendelijk en het is wel rendabel na jaren geduld hebben. Het kan ook sneller: Eerder schreef ik 6 stappen om 1.000 euro te verdienen.

Geld op de bank is  noodzakelijk om onverwachte uitgaven op te vangen. Maar wel een belegging met (groeiend) risico. Klik hier voor meer informatie.

Geen gerelateerde berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation