Valkuilen bij vaste rente hypotheek

Veel mensen met een hypotheek op hun huis kiezen voor een rente die jarenlang gelijk blijft. Maar wat gebeurt als deze periode bijna voorbij is? Tijdig actie ondernemen kan hier veel geld schelen. Waarom?
Het staat niet vast dat de hypotheekverstrekker die jaren geleden de beste voorwaarden had, dat nu nog steeds heeft. Het kan daarom (zeer) lonend zijn om al dan niet samen met een hypotheekadviseur te bekijken welke aanbieder de laagste rente of andere voorwaarden heeft. Meestal zijn daar voor jou geen kosten aan verbonden.

Hier zitten de valkuilen
Banken en andere hypotheekverstrekkers hebben liever niet dat jij prijzen gaat vergelijken of offertes gaat opvragen. Daarom sturen ze u heel kort voor afloop van de termijn pas een bericht.  Meestal een maand van te voren (bron: geldgids van februari maart 2011) Recent hoorde ik dat iemand  deze brief niet had ontvangen. Waarschijnlijk vanwege de staking van postbodes. Ze moest heel snel  reageren van de hypotheekverstrekker en voelde zich voor het blok gesteld.

Oplossing
Ga zelf enkele maanden voordat de vaste termijn van rente afloopt online prijzen vergelijken of naar je hypotheekadviseur.

Hoe vergeet je dat niet? Door deze datum te bewaren bij je belastingpapieren en elk jaar te verplaatsen naar de belastingpapieren van het nieuwe jaar en op te schrijven in je papieren/ elektronische agenda.

Anders?
Als je de datum toch bent vergeten is het nog zeker zinvol om al dan niet met uw hypotheekadviseur op zoek te gaan naar de laagste rente en beste voorwaarden. Door bij de huidige/ oude geldgever te kiezen variabele rente is er wel genoeg tijd om over te stappen naar een andere aanbieder. Afhankelijk van de voorwaarden kan dit  geld kosten. Geld dat je liever aan iets anders had uitgegeven. Bedankt voor het lezen.

Als je op de hoogte wilt blijven kan via de gratis nieuwsbrief
http://www.financielevalkuilen.com/blog/about

Wil je vandaag nog weten welke valkuilen er nog meer zijn gegraven Kijk dan op http://www.financielevalkuilen.com/rapport.html

Gerelateerde berichten:

 1. Heb jij een hypotheek en is binnenkort de termijn van vaste rente voorbij?
 2. Snel geld Verdienen op Vaste lasten

2 Thoughts on “Valkuilen bij vaste rente hypotheek

 1. Reacties op dit artikel staan op
  http://www.nujij.nl/valkuilen-bij-vaste-rente-hypotheek.11387244.lynkx

  Een lezer met de voornaam Taco schreef mij op 18 februari
  Wim: “Door bij de huidige/ oude geldgever te
  kiezen variabele rente is er wel genoeg tijd om over te stappen
  naar een andere aanbieder. Afhankelijk van de voorwaarden kan dit
  wel geld kosten. Geld dat je liever aan iets anders had uitgegeven”

  Beter dan voor 1 jaar vast gaan (is meestal een gunstig rente percentage) dan variabel, kunnen de banken ook niet met de rente gaan rommelen.

  2-3 maanden voor die afloopdatum naar Hypotheker en VEH Hypotheekservice en dan gaan voor het beste aanbod

  Mijn reactie aan Taco is:
  Bedankt Taco voor uw tip, vind u het goed als ik die als reactie op mijn blog plaats?

  Ik ben het eens met u. In veel gevallen is kortlopende rente voordeliger maar veel mensen houden niet van wisselende vaste lasten.

  met vr gr Wim Leegwater

  en Taco antwoorde: Natuurlijk mag u het op het blog zetten!

 2. Nice one for uncovering this data. I believe it is most interesting and definately share it to friends, too. If you go on writing about this subject I definitely will carry on browsing your upcoming content.

Post Navigation